80 χρόνια συμπληρώνονται από την εξόντωση των 45.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα ναζιστικά στρατόπεδα της Πολωνίας και της Γερμανίας. Η πόλη για μια ακόμα χρονιά θα τιμήσει με εκδηλώσεις την «μαύρη» επέτειο.
Με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.3218/2004 καθορίστηκε η 27η Ιανουαρίου εκάστου έτους ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Οι φετινές εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023.
Το πρωί εκείνης της ημέρας είναι προγραμματισμένη η κεντρική εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας, εκεί δηλαδή που παίχτηκε η «πρώτη πράξη του δράματος» με τον δημόσιο εξευτελισμό και βασανισμό 9.000 Εβραίων. Το πρωί της Κυριακής, μετά την επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο πρέσβης του Ισραήλ, Νoam Κatz , ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ενώ την κεντρική ομιλία θα απευθύνει στο κοινό ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφάνων στο Mνημείο του Ολοκαυτώματος.
Το απόγευμα της Κυριακής, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί ομιλία του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Columbia και συγγραφέα του γνωστού βιβλίου «Θεσσαλονίκη η πόλη των φαρνασμάτων) Μάρκ Μαζάουερ με τίτλο: «80 χρόνια μετά: Ενθυμούμενοι την Θεσσαλονίκη το 1943».
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της ‘Εθνικής Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος’, που διοργανώνει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με μία αφιερωματική συναυλία που περιλαμβάνει έργα Αβνί, Μπερνστάιν και Μπραμς, καθώς και ένα τραγούδι για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, με νέους στίχους πάνω στη μουσική της άριας “Ombra mai fu” από την όπερα ‘Ξέρξης’ του Χέντελ. Η παρτιτούρα αυτή με το νέο κείμενο ανακαλύφθηκε στο Ιστορικό Αρχείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης από την ιστορικό Ρίκα Μπενβενίστε.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Τζβι Αβνί (1927): Prayer (‘Tefillah’) για έγχορδα – Λέοναρντ Μπερστάιν (1918-1990): Nocturne (‘Halil’) για ορχήστρα δωματίου και σόλο φλάουτο – ‘Almas tyernas y puras’ τραγούδι για τα θύματα του Ολοκαυτώματος σε στίχους αγνώστου και μουσική από την άρια ‘Ombra mai fu’ της όπερας Ξέρξη του Γκέοργκ Φ. Χέντελ (1685-1759) – Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897): Συμφωνία αρ.3 σε φα μείζονα, έργο 90.
Για την είσοδο στη συναυλία, απαιτείται η παραλαβή δελτίου εισόδου. Περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες: www.tsso.gr, www.jct.gr , www.tch.gr
Παράλληλα, στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου MONEY SHOW, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος: Οι προοπτικές της τοπικής οικονομίας» και τη συμμετοχή, εκτός των κ. Σαλτιέλ και Ζέρβα και του πρέσβη του Ισραήλ Nοam Katz, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης, ο διευθύνων σύμβουλος του «Tor Hotel Group» και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, κ.α..
Πηγή: parallaximag.gr