Βενζίνη τιμή: Δυσάρεστα νέα έρχονται για τους κατόχους ΙΧ από τον χώρο των καυσίμων καθώς πολύ σύντομα θα υπάρξει νέα οικονομική επιβάρυνση στην τιμή της βενζίνης.
Η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου το μήνα Ιανουάριο άγγιξε το 12,99% με αποτέλεσμα την άνοδο της αντλίας της βενζίνης κατά 5 με 10 λεπτά.
Έρχονται νέες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης στη χώρα μας.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Open, μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενδέχεται να υπάρξουν αυξήσεις μεταξύ 5 λεπτών και 10 λεπτών στην αντλία της βενζίνης λόγω των αυξημένων διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Βενζίνη τιμή: Άσχημα νέα
Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή βενζίνης στην Ευρώπη καθώς διαμορφώνεται στα 1,873 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο την πρώτη θέση της ευρωπαϊκής λίστας με την υψηλότερη τιμή βενζίνης καταλαμβάνει η Δανία με 1.981 ευρώ το λίτρο και λίγο πιο κάτω στη λίστα βρίσκεται η Φινλανδία με 1,871 ευρώ το λίτρο.
Διεθνείς τιμές πετρελαίου: Πόσο έχουν αυξηθεί από την έναρξη του μήνα
Σημαντικές ανατιμήσεις έχουν γίνει στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου από τις αρχές του μήνα. Αναλυτικά:
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ανήλθαν στα 77 δολάρια το βαρέλι στις 4 Ιανουαρίου, ενώ στις 20 Ιανουαρίου το χρηματιστήριο καυσίμων έκλεισε στα 87 δολάρια το βαρέλι. Δηλαδή το διάστημα αυτό καταγράφηκε μια αύξηση της τάξεως του 12.99%.
Βενζίνη τιμή: Οι συγκρίσεις με τους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας
«Φωτιά και λάβρα» κοστίζουν τα καύσιμα στη Μαγνησία με τον νομό να είναι ο πιο ακριβός σε όλη τη Θεσσαλία.
Όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα carzine.gr μπορεί να έχουν περάσει οι «σκληρές ημέρες» που το πετρέλαιο κίνησης έχει φτάσει και ξεπεράσει την απλή αμόλυβδη, ωστόσο δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι τα 1,86 ευρώ της απλής αμόλυβδης αλλά και τα 1,78 ευρώ του diesel κίνησης είναι τιμές ευκαιρίας για να φουλάρεις το ρεζερβουάρ σου.
Έτσι στα πιο πολλά αυτοκίνητα απαιτούνται 80 και πλέον ευρώ για να γεμίσουν, ενώ με ελαφρώς λιγότερα από 50 ευρώ φουλάρει ο κάτοχος αυτοκινήτου που κινείται με υγραέριο και διαθέτει 50αρα φιάλη, καθώς το αέριο κοστίζει κατά 0,96 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο.
Ειδικότερα, στη Μαγνησία η αμόλυβδη 95 οκτανίων κοστίζει 1,883 ευρώ το λίτρο, όταν στη Λάρισα η τιμή είναι 1,856, στα Τρίκαλα 1,859 και στην Καρδίτσα 1,872 ευρώ το λίτρο.
Η αμόλυβδη 100 οκτανίων στη Μαγνησία κοστίζει 2,106 ευρώ το λίτρο, στη Λάρισα 2,049, στα Τρίκαλα 2,054 και στην Καρδίτσα 2,071 ευρώ το λίτρο.
Το diesel κίνησης στη Μαγνησία κοστίζει 1,807 ευρώ το λίτρο, στη Λάρισα 1,779, στα Τρίκαλα 1,776 και στην Καρδίτσα 1,788 ευρώ το λίτρο.
Το Υγραέριο κίνησης στη Μαγνησία κοστίζει 0,977, στη Λάρισα 0,950, στα Τρίκαλα 0,957 και στην Καρδίτσα 0,976.
Τέλος, το diesel θέρμανσης στη Μαγνησία κοστίζει 1,312 ευρώ το λίτρο, στη Λάρισα 1,273, στα Τρίκαλα 1,255 και στην Καρδίτσα 1,266 ευρώ το λίτρο.
Βενζίνη τιμή: Μαύρα σενάρια για έκρηξη στην τιμή του πετρελαίου
Ζοφερά σενάρια θέλουν την τιμή του Brent να εκτοξεύεται μέχρι και τα 105 δολάρια το βαρέλι το επόμενο χρονικό διάστημα – Στην αντλία οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες έως και 10 λεπτά το λίτρο
Αυξημένες κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο εμφανίζονται οι λιανικές τιμές των καυσίμων το τελευταίο 10ήμερο στην αγορά και αναλυτές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η τάση αυτή να συνεχιστεί.
Ηδη στην Αττική η μέση τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα 1,863 ευρώ, ενώ στις 11 Ιανουαρίου ήταν κάτω από τα 1,8 ευρώ το λίτρο. Σε ό,τι αφορά το diesel κίνησης η μέση τιμή είναι στα 1,746 ευρώ και η αύξηση είναι ελαφρά χαμηλότερη και κυμαίνεται περίπου στα 5 με 7 λεπτά το λίτρο.
Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, αυτό είναι πλέον στο 1,26 ευρώ το λίτρο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, περίπου 11 με 12 λεπτά από την αρχή της χρονιάς, οφείλεται στην μείωση της επιδότησης.
Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου Brent που σε περίπου 10 ημέρες έχει κερδίσει περίπου 9 δολάρια ή ποσοστό 11,5%, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών βλέπουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» στην περιοχή των 90 δολαρίων και θα διατηρηθεί εκεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που το βλέπουν στα 105 δολάρια το βαρέλι.
Σήμερα η τιμή του Brent διαμορφώνεται στην περιοχή των 87,3 δολαρίων το βαρέλι, ενώ στις 4 Ιανουαρίου ήταν στα 78 δολάρια.
Ζοφερές προβλέψεις για το Brent
Οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη ημέρα στην αγορά του πετρελαίου, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, διότι πλέον οι όποιες εκτιμήσεις αναθεωρούνται σε εβδομαδιαία βάση αν όχι σε καθημερινή και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει καμία απολύτως εξέλιξη.
Η τελευταία δημοσκόπηση του Reuters αναφέρει ότι το πετρέλαιο θα διαπραγματευτεί γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι την περίοδο 2023-2027, ενώ ο μέσος όρος για φέτος θα είναι τα 87 δολάρια. Οι τιμές θα παρουσιάσουν διακυμάνσεις με βασικούς παράγοντες «αστάθειας» την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και την πορεία της σχιστολιθικής παραγωγής στις ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg ρώτησε 11 αναλυτές για τη συμβολή της Κίνας και ανέφεραν ότι αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου στο μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο θα αυξηθεί κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα φέτος. Αυτό σημαίνει ότι θα φτάσει τα 16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και θα αντιπροσωπεύει το 50% της συνολικής αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023.
Η αύξηση της ζήτησης που προβλέπουν οι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg καθώς και άλλοι που αναμένουν υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, αποδίδεται στον τερματισμό της πολιτικής μηδενικού COVID από το Πεκίνο που εμπόδισε την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου την τελευταία διετία.
Αύξηση ζήτησης βλέπει η Goldman Sachs
Εν τω μεταξύ, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η αγορά πετρελαίου θα κινηθεί ξανά σε έλλειμμα, πιέζοντας ανοδικά τις τιμές. Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, βλέπει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στα 2,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος, ωθώντας το αργό Brent στα 105 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η Morgan Stanley αναμένει επίσης υψηλότερες τιμές του πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης από την Κίνα.
Η επενδυτική τράπεζα επεσήμανε επίσης ως παράγοντες ανόδου την επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγής σχιστόλιθου των ΗΠΑ, την αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα ρωσικού πετρελαίου και το τέλος των ροών πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ.
Δεν εξετάζεται οριζόντια μείωση των φόρων στα καύσιμα
Το ποσοστό παραβατικότητας στην αισχροκέρδεια είναι κάτω από 6%, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, βάσει των ελέγχων που γίνονται στα σούπερ μάρκετ για την αισχροκέρδεια.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στα καύσιμα ο υπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «οριζόντια μείωση των φόρων στα καύσιμα δεν εξετάζει η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση.
Η οριζόντια μείωση του φόρου στα καύσιμα θα είχε δύο μεγάλα προβλήματα: το πρώτο θα είχε πολύ μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση, καθώς δεν βάλαμε εμείς τους υψηλούς φόρους, τους παραλάβαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα από την περίοδο Τσίπρα»
Προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Βάζω τα περισσότερα πρόστιμα. Χθες έβαλα σε 4 πρατήρια […] Είναι όμως μικροπαραβάσεις στην πραγματικότητα».