Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει περαιτέρω ράλι των μετοχών, της τάξης του 32% κατά μέσο όρο
Θετική για τις ελληνικές τράπεζες δηλώνει η Goldman Sachs, χάρη στις ισχυρές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε ένα δύσκολο έτος για το σύνολο της Ευρωζώνης, στη σημαντική βελτίωση των μεγεθών τους ειδικά σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, καθώς και στα οφέλη για τα έσοδα του κλάδου από τις εμπροσθοβαρείς αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι βλέπει αρκετούς βραχυπρόθεσμους καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες, όπως οι ανακοινώσεις διανομής μερισμάτων (από Εθνική και Eurobank το α΄ τρίμηνο), οι πιθανές αναβαθμίσεις στις εκτιμήσεις των διοικήσεων εν μέσω ισχυρών μακροοικονομικών προοπτικών, τα κέρδη στα έσοδα από αυξήσεις επιτοκίων και τη συνεχιζόμενη πρόοδο στο μέτωπο των κεφαλαίων. Οπως τονίζει, μια ενδεχόμενη ανακοίνωση μερίσματος από την Εθνική και τη Eurobank θα ενισχύσει τις προοπτικές διανομής μερισμάτων και για τις Alpha Bank και Πειραιώς – οι οποίες και προγραμματίζουν να διανείμουν μερίσματα στο α΄ τρίμηνο του 2024 και θα επιβεβαιώσει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα είναι επαρκή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η Goldman Sachs υπογραμμίζει το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους έξι μήνες, το οποίο διαμορφώνεται στο 64% σε μέσο όρο και προβλέπει «άφθονα περιθώρια», όπως επισημαίνει, για περαιτέρω σημαντικές επιδόσεις, χάρη στους παραπάνω καταλύτες, καθώς και στις εξής εξελίξεις:
Πρώτον, τις ισχυρές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2023, με το ΔΝΤ να προβλέπει ανάπτυξη 1,8%, από τα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, όπως σημειώνει, παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης χάρη στη χαμηλότερη ενεργειακή ένταση της ελληνικής οικονομίας και τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια (εκτιμώνται στο 5,7% του ΑΕΠ το 2021-2022) που είναι πιθανό να επεκταθούν στο 2023. Αναμένει επίσης ότι το ευνοϊκό μακροοικονομικό σκηνικό και η μεγάλη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας θα στηρίξουν την πτωτική τροχιά του ελληνικού χρέους – προς το 150% έως το 2025, αυξάνοντας την πιθανότητα η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Δεύτερον, τον πιο εμπροσθοβαρή ρυθμό αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο από ό,τι αναμενόταν, ο οποίος έχει οδηγήσει σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτοκιακά έσοδα στον κλάδο, ενώ εκτιμάται ότι θα στηρίξει την αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2023-2024. Τρίτον, τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο της κεφαλαιακής επάρκειας και δημιουργίας κεφαλαίου, καθώς και στους δείκτες κάλυψης των NPEs. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE και ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκαν κατά 2,5% και 1,4% το 2022 σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης κάλυψης NPEs έφθασε στο 60% έναντι 52% το 2021. Αναμένει ότι η πρόοδος αυτή θα συνεχιστεί το 2023-2024 και προβλέπει ROTE, CET1 και δείκτη κάλυψης NPE κατά μέσο όρο στο 10,3%, 15%, 80% το 2024 από 8,4%, 13%, 60% το 2022.
Με βάση τα παραπάνω, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει περαιτέρω ράλι στις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, της τάξης του 32% σε μέσο όρο, ενώ ξεχωρίζει την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζοντας ότι αναμένει να επιτύχει μεταξύ των ισχυρότερων επιπέδων προόδου στους δείκτες CET1, ROTE και NPE κατά την περίοδο 2022-2024 από όλες τις ελληνικές τράπεζες.
Πηγή: kathimerini.gr