Της Βάσως Αγγελέτου
Με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση υποδέχθηκαν οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών τα σενάρια που δημοσιοποίησε εχθές, Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) για τα stress tests του 2023.
Υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου χαρακτηρίζουν “πολύ καλές” και “αναμενόμενες” τις παραδοχές των σεναρίων και δεν διστάζουν να προεξοφλήσουν τη θετική τους έκβαση.
Αν και απαιτείται μελέτη με βάση συγκεκριμένα στοιχεία που θα πρέπει να συγκεντρώσουν το επόμενο διάστημα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι είναι “εξαιρετικά απίθανο” οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να μην περάσουν τον πήχη που θέτει το δυσμενές συνέριο.
Αυτό που εξηγούν, ωστόσο, είναι ότι ο στόχος φέτος δεν είναι μόνο να περάσουν με επιτυχία τα τεστ αντοχής, αλλά να τα μετατρέψουν σε “τεστ υπεροχής”. Να αποδείξουν, δηλαδή, ότι οι τραπεζικοί ισολογισμοί έχουν ισχυροποιηθεί πλέον σε τέτοιο βαθμό που δεν τίθεται ζήτημα διανομής μερίσματος το 2023 (για ΕΤΕ και Eurobank) ή το 2024 (για Πειραιώς και Alpha).
“Το στοίχημα φέτος είναι να μετατρέψουμε τα stress tests σε εργαλείο διεκδίκησης χαμηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων, κατοχυρώνοντας παράλληλα το δικαίωμά μας να διανείμουμε μέρισμα”, αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου. Παραδέχονται, πάντως, ότι πρόκειται για “απαιτητική άσκηση” που συνιστά πρόκληση για τον κλάδο.
Ικανοποίηση για τις υποθέσεις των σεναρίων διατυπώνουν και εποπτικές πηγές, διαβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες έχουν “δουλέψει σκληρά” τα σενάρια των φετινών stress tests τα οποία χαρακτηρίζουν “πολύ καλά”.
Ειδικά για το ζήτημα των τιμών των οικιστικών ακινήτων, για τις οποίες το δυσμενές σενάριο προβλέπει πτώση 2,1% φέτος και 7% το 2024, πηγή του κλάδου εξηγεί ότι οι τράπεζες έχουν λάβει υπόψη τους όλες τις αναγκαίες απομειώσεις ώστε να μην απειλούνται από ενδεχόμενη υποχώρηση στις εμπορικές αξίες.
Θυμίζεται ότι, ειδικά για τη στεγαστική πίστη, πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) εξέδωσε συστάσεις για στενή παρακολούθηση του κλάδου των εμπορικών ακίνητων, καθώς υπάρχουν τρωτά σημεία που μπορούν να αποτελέσουν εστία κινδύνου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
Τι προβλέπει το δυσμενές σενάριο
Οι δυσμενείς παραδοχές, οι οποίες δεν έχουν στόχο να αποτυπώσουν τα πιθανότερα σενάρια αλλά να δοκιμάσουν τις αντοχές των τραπεζών σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προβλέπουν ύφεση 1,9% για φέτος, 4,5% για το 2024 και ανάκαμψη 0,9% το 2025. Για την ανεργία, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 12,7% φέτος, στο 16,1% το 2024 και στο 17,3% το 2025.
Ο πληθωρισμός κινείται στο 8,3% φέτος, στο 4,6% το 2024 και στο 3,2 το 2025, ενώ οι τιμές των κατοικιών υποχωρούν κατά 2,1% φέτος, κατά 7% το 2024 και αυξάνονται κατά 2,9% το 2025. Τέλος, τα επιτόκια αυξάνονται κατακόρυφα στο 8,28% φέτος, υποχωρούν στο 6,89% το 2024 και στο 6,43% το 2025.
Θυμίζεται ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των ευρωπαϊκών αρχών, οι ασκήσεις αντοχής ων συστημικών ιδρυμάτων αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουλίου. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, οι ασκήσεις θα “πηγαινοέρχονται” μεταξύ Αθήνας και Φρανκφούρτης ώστε να ενσωματωθούν στα τελικά αποτελέσματα όλα τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των εποπτικών φορέων.
Μάλιστα φέτος, οι ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνονται στην ομάδα των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα δημοσιεύσουν αναλυτικά τις επιδόσεις τους με βάση το βασικό και δυσμενές σενάριο, και όχι μόνο το αποτέλεσμα των ασκήσεων (επιτυχία/αποτυχία) όπως συνέβαινε τα προηγούμενα έτη.
Πηγή: capital.gr