Λουκέτο τώρα στα τρένα
Λουκέτο σε όλα τα τρένα. Να σταματήσει η λειτουργία των ελληνικών σιδηρόδρομων μέχρι να εγκατασταθούν τα συστήματα ασφαλείας που θα αποτρέπουν τέτοια δυστυχήματα όπως αυτό στα Τέμπη.
Είναι πλέον αίτημα από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν αισθάνονται ασφαλείς στην ιδέα και μόνο ότι θα πρέπει να ταξιδέψουν με τρένο τις επόμενες ημέρες.
Το πρόβλημα δεν είναι να φύγουν τα σίδερα από τα Τέμπη και να ανοίξουν οι γραμμές. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει στο τρένο, σε οποιαδήποτε γραμμή, προτού δοθούν όλα τα εχέγγυα για την προστασία των επιβατών.
Με όποιο κι αν είναι το κόστος, αυτή η κίνηση είναι η μοναδική και επιβεβλημένη. Αραγε, θα μπορούσε να δοθεί στη λειτουργία ένας αυτοκινητόδρομος ή να πλεύσει ένα πλοίο, αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις; Αν δεν μπορούν λοιπόν οι αρμόδιες εταιρείες διαχείρισης των ελληνικών σιδηρόδρομων, ο ΟΣΕ, η ιταλική εταιρεία, οποιοσδήποτε, πρέπει να μπει λουκέτο. Τώρα.
Μια ακόμη επιτροπή – πλυντήριο;
Είναι δυνατόν να ασχολείται η κυβέρνηση με το πότε θα κάνει εκλογές την ώρα της εθνικής τραγωδίας; Από επίσημα χείλη ακούγεται ότι δεν υπάρχει καμιά συζήτηση, καμιά διαφοροποίηση ως προς τον αρχικό σχεδιασμό, αλλά όλες οι δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στην ανεύρεση των νεκρών, στους συγγενείς των θυμάτων, στην αναζήτηση των ευθυνών.
Ακόμη και η χθεσινή παραλαβή – παράδοση στο υπουργείο Μεταφορών εκεί ακριβώς εστίαζε. Δηλαδή στο να δημιουργηθεί η ανεξάρτητη επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος.
Όμως, μια απορία: Γιατί πρέπει να δημιουργηθεί μια ακόμη επιτροπή αφού υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές να κάνουν τη δουλειά. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηρόδρομων τι δουλειά κάνει; Και γιατί μόλις χθες «θυμήθηκε» να κάνει έρευνα στην Hellenic Train;
Εν πάση περιπτώσει μήπως θα γίνει μια ακόμη επιτροπή που ουσιαστικά θα γίνει «πλυντήριο» ευθυνών; Διότι το έχουμε δει και στο παρελθόν…
Οι εκλογές και οι εισηγήσεις
Κι επειδή πολύς λόγος γίνεται για την ημερομηνία των εκλογών, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να δείξει ότι νοιάζεται γι’ αυτές, να σας πούμε πώς όλα θα εξαρτηθούν το Σαββατοκύριακο. Τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, αν και οι εισηγήσεις είναι αντικρουόμενες. Οι πρώτες λένε στον πρωθυπουργό να μην πάει σε εκλογές 9 Απριλίου υπό το βάρος της τραγωδίας κι ενώ εκείνες τις ημέρες θα γίνονται μνημόσυνα για τις 40 ημέρες. Αφήστε που δεν θα έχει προλάβει η επιτροπή να συγκροτηθεί καν για να ερευνήσει το έγκλημα και τους υπεύθυνους της τραγωδίας.
Εισηγούνται οι ίδιοι κύκλοι να γίνουν εκλογές 30 Απριλίου και οι δεύτερες στις 28 Μαίου ενώ στο πιο ακραίο σενάριο να γίνουν 14 Μαίου και 18 Ιουνίου.
Υπάρχουν και οι θιασώτες της άποψης να γίνουν εκλογές όπως είχαν προγραμματιστεί, δηλαδή την Κυριακή των Βαϊων. Αν και δεν ξέρουμε πως πιστεύουν ότι θα μπορούσε η ΝΔ (η οποία κυβερνά και το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο κόμμα) να ξεπεράσει το σοκ.
Μαθαίνουμε επίσης ότι κάποια ραντεβού που γίνονται στο Μαξίμου δείχνουν ότι δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός. Τι να πει κανείς; Αναλγησία, έλλειψη ενσυναίσθησης;
Περιζήτητη η… πολυτέλεια στο Hilton
Τι μαθαίνουμε. Ότι τα πολυτελή διαμερίσματα που φτιάχνονται στο Hilton, το οποίο ανακαινίζεται εδώ και μερικούς μήνες, έχουν ήδη πουληθεί. Και οι περισσότεροι από τους αγοραστές είναι, όπως μαθαίνουμε, μέλη εφοπλιστικών οικογενειών.
Υπενθυμίζεται ότι κατασκευάζονται 50 πολυτελή διαμερίσματα στους 4 τελευταίους ορόφους του ξενοδοχείου. Φαίνεται ότι αυτοί που αγόρασαν επιδιώκουν τη διαμονή σε ένα πολυτελές διαμέρισμα αλλά να βρίσκονται και στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας βεβαίως και όλες τις ανέσεις που τους προσφέρει ένα σύγχρονο, τουριστικό συγκρότημα.
Πόσο πιστεύετε ότι έχουν φτάσει οι τιμές για τα διαμερίσματα που πουλήθηκαν; Οι πληροφορίες ότι κυμαίνονται στα επίπεδα των 24.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Λίγο πιο κάτω η τιμή διαμορφώθηκε στα 20 – 21 χιλιάδες ανά τ.μ.
Τα διαμερίσματα στους δύο τελευταίους ορόφους ανήκουν στην Waldorf Astoria, ενώ των δύο από κάτω είναι Conrad.
Ανακατατάξεις στη μάχη για την Αττική Οδό
Πυκνώνουν οι πληροφορίες που θέλουν σε ένα από τα επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν την Αττική Οδό να έχουν σημειωθεί ανακατατάξεις.
Για να γίνουμε πιο σαφείς φαίνεται να έχουμε αποχώρηση από κοινοπραξία που έχει μπει στη μάχη της απόκτησης του αυτοκινητοδρόμου.
Ο λόγος για το γαλλικό fund Adrian Infrastructure το οποίο έχει κατέβει μαζί την Άκτωρ Παραχωρήσεις και την ΑΒΑΞ. Είναι ένα από τα οκτώ επενδυτικά σχήματα που έχουν φτάσει στην τελευταία φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Οι Γάλλοι, αν και από τη μεριά των άλλων δύο εταιρειών δεν γίνεται επίσημος σχολιασμός, λέγεται ότι αποχώρησαν.
Και έχουν μείνει πια μόνες τους οι άλλες δύο εταιρείες, οι οποίες και σημειωτέον είναι οι υφιστάμενοι παραχωρησιούχοι της Αττικής Οδού. Θα πρέπει λοιπόν, οι ελληνικές κατασκευαστικές μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν την καταληκτική προθεσμία του διαγωνισμού (29 Μαίου) είτε να βρουν άλλον εταίρο είτε να σηκώσουν μόνες τους το οικονομικό βάρος της υποβολής προσφοράς, ώστε να διεκδικήσουν την παραχώρηση.
Διαφορετικά βγαίνουν εκτός κούρσας… Κι εκτός πιθανότητας να κερδίσουν ξανά την Αττική Οδό και να έχουν σταθερές ταμειακές ροές από τις διελεύσεις των οχημάτων…
Μείωση εσόδων, κερδών αλλά και εξόδων για την ΤτΕ
Μειώθηκαν τα έσοδα και τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά οι μέτοχοι θα πάρουν ίδιο με πέρυσι μέρισμα. Κι επίσης, αυτό που παρατηρεί κανείς στο ισολογισμό για το 2022 είναι ότι μειώθηκαν και τα έξοδα κατά 12,1 εκατ. κυρίως λόγω μείωσης στις δαπάνες προσωπικού και συντάξεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες το ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδος στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ανήλθε σε 238,5 δισεκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 0,9 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση
Τα συνολικά καθαρά έσοδα της Τράπεζας για τη χρήση 2022 διαμορφώθηκαν σε 938,7 εκατ. ευρώ, έναντι 1.011 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 7,2%, και τα συνολικά έξοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 349,3 εκατ. ευρώ, έναντι 361,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 3,3%.
Τα κέρδη προ προβλέψεων στη χρήση 2022 ανήλθαν σε 589,4 εκατ. ευρώ, έναντι 649,6 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 60,2 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη χρήσεως, κατόπιν της ενίσχυσης των προβλέψεων κατά 132,6 εκατ. ευρώ, ανήλθαν σε 456,8 εκατ. ευρώ.
Προτάθηκε η διανομή μερίσματος προς τους μετόχους 0,6720 ευρώ ανά μετοχή (αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση), ήτοι σύνολο 13,3 εκατ. ευρώ, την προσαύξηση του έκτακτου αποθεματικού κατά το ποσό των 42,7 εκατ. ευρώ και τη μεταφορά 400,7 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ανοίγουν 900 φάκελοι
Τους φακέλους τουλάχιστον 900 υποθέσεων φοροδιαφυγής θα ανοίξουν φέτος οι ελεγκτές των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, έπειτα από εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Από τις υποθέσεις αυτές, 470 σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων,170 αφορούν τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν, ενώ τουλάχιστον 155αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή, ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση, με βάση το αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης. Στην περίπτωση που οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών έχουν στα χέρια τους στοιχεία ή πληροφορίες τέλεσης σοβαρών αδικημάτων φοροδιαφυγής, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ανακατατάξεις στη λίστα των ελεγκτικών στόχων ορίζοντας ξεκάθαρα ποιες υποθέσεις θα ελεγχθούν σε κάθε περίπτωση. Μεταβολή στη σειρά κατάταξης των υποθέσεων της αρχικής λίστας θα πρέπει να αιτιολογηθεί επαρκώς.
Νέος στόχος-ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές
Μετά το νέο ρεκόρ του 2022, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν βάλει πλώρη για νέα υψηλά τα οποία μπορούν να υπερβούν, με στοχευμένες κινήσεις, τα 70 δισ. ευρώ. Αυτό τόνισαν οι εκπρόσωποι των ελλήνων εξαγωγέων στο πλαίσιο του ετήσιου φόρουμ με θέμα «Επανασχεδιασμός του χάρτη των ελληνικών εξαγωγών, οι χώρες-στόχοι των ελλήνων εξαγωγέων» που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη στρατηγικής σημασίας διεύρυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας και ότι είναι εφικτή η ετήσια μέση αύξηση εξαγωγών 5%-6% αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση αυτή. Ηδη για το 2023 έχουν σχεδιαστεί 600 δράσεις, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας και οι 270 αφορούν απευθείας τους εξαγωγείς.
Θετικές προσδοκίες για την οικονομία
Ανοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα δείχνει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Φεβρουάριο. Το οικονομικό κλίμα ενισχύθηκε και τον προηγούμενο μήνα και πλέον βρίσκεται στις 107,5 μονάδες έναντι 105,9 μονάδων τον Ιανουάριο. Η άνοδος προέρχεται από βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, αν και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν σημαντικά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Επιδεινώθηκαν οριακά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και υποχώρησε ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.
Ρήγμα Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας στην ΕΚΤ
Περίπου δύο εβδομάδες πριν από την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τρεις κορυφαίοι μέτοχοί της χαράσσουν διαφορετικούς δρόμους για τα επιτόκια, παρέχοντας μία πρόγευση της δύσκολης συζήτησης που περιμένει την ΕΚΤ. Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που έχουν τα τρία μεγαλύτερα μερίδια στην ΕΚΤ, εξέφρασαν τις απόψεις τους καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε απροσδόκητα σε αρκετές οικονομίες της ευρωζώνης αυτόν τον μήνα, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα των επενδυτών για περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια. Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ φάνηκε να υποστηρίζει αυτές τις προσδοκίες, προβλέποντας «περαιτέρω σημαντικά βήματα στα επιτόκια» ακόμα και μετά τον Μάρτιο, για τον οποίο η ΕΚΤ έχει ήδη προαναγγείλει αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών
Σε ρύθμιση με πιστωτικά ιδρύματα, funds και εισπρακτικές, προχώρησαν καταναλωτές την περίοδο 2019-2022. Μάλιστα για τους δανειολήπτες που ζήτησαν τη συνδρομή της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ οι οφειλές που ρυθμίστηκαν ανήλθαν στα 3.519.527,05 ευρώ. Η ΕΕΚΕ πέτυχε οριστική διαγραφή του 35,33% των οφειλών που της ανατέθηκαν ενώ ρυθμίστηκε και αποπληρώνεται το υπόλοιπο 64,67%. Σύμφωνα με τη στατιστική μελέτη των αποτελεσμάτων της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων οφειλών των καταναλωτών που πραγματοποίησε η Ενωση στην ΕΕΚΕ απευθύνθηκαν γυναίκες και άνδρες σε ποσοστό 45,69% και 54,31% αντίστοιχα, ηλικίας από 20 μέχρι 40 ετών σε ποσοστό 15,50%, από 41 μέχρι 60 ετών σε ποσοστό 57,36% και από 61 ετών και άνω σε ποσοστό 27,14%. Μάλιστα το 54,01% των πολιτών που δεν είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους ήταν εργαζόμενοι, ενώ η μέση αξία της ιδιόκτητης πρώτης κατοικίας των οφειλετών ανέρχεται σε 55.423,83 ευρώ.
Πηγή: ot