Ο Αρειος Πάγος θα κρίνει εάν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη με επικεφαλής τον επίτιμο αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου
Κρίσιμη και εξαιρετικά σημαντική αναμένεται να είναι η απόφαση που θα λάβει ο Αρειος Πάγος για τη συμμετοχή ή όχι στις εκλογές του κόμματος Εθνικό Κόμμα – Ελληνες, που έχει ιδρύσει ο καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, πρώην βουλευτής της, Ηλίας Κασιδιάρης. Μετά τη δημόσια τοποθέτηση του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ότι θα ηγηθεί ο ίδιος ως πρόεδρος του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού, καλείται το ανώτατο δικαστήριο να εφαρμόσει τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και να κρίνει αν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις για την απαγόρευσή του να συμμετάσχει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Η ανάληψη της προεδρίας του κόμματος «Ελληνες» από τον Αν. Κανελλόπουλο, αν τελικώς υλοποιηθεί, όπως ο ίδιος δημόσια δήλωσε, αλλάζει τα δεδομένα για τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Πλέον, ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής της Χ.Α. δεν θα ηγείται του κόμματος αλλά θα μετέχει σε αυτό ως υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας, όπως δήλωσε δημόσια ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Εφόσον οι εκλογικοί σχεδιασμοί του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου υλοποιηθούν –με αλλαγές, όπως ο ίδιος εξήγγειλε σε τηλεοπτικό κανάλι (Open) στο καταστατικό του κόμματος– τότε θα είναι εκείνος που θα καταθέσει την απαιτούμενη από τον νόμο αίτηση στον Αρειο Πάγο για συμμετοχή στις εκλογές.
Τι προβλέπει ο νόμος
Με βάση πρόσφατο νόμο, όμως, που ψήφισε η κυβέρνηση –και ο οποίος κρίθηκε προκαταβολικά συνταγματικός από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής– απαγορεύεται η κάθοδος στις εκλογές υποψηφίων που έχουν ακόμη και πρωτόδικες καταδίκες για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα η απαγόρευση αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις εκείνες που οι καταδικασθέντες δεν ηγούνται κομματικών σχηματισμών, αλλά αποτελούν την πραγματική τους ηγεσία.
Και ακριβώς σε αυτή την πρόβλεψη του πρόσφατου νόμου βρίσκεται το «κλειδί» της επικείμενης κρίσης του Αρείου Πάγου. Το ανώτατο δικαστήριο επί της ουσίας θα κληθεί να αποφασίσει αν το κόμμα Eλληνες (αν κατέβει με αυτή την επωνυμία τελικά ή με κάποια άλλη) υπό την προεδρία του Αν. Κανελλόπουλου ή κάποιου άλλου, είναι στην πραγματικότητα κομματικός σχηματισμός που καθοδηγείται από τον Ηλία Κασιδιάρη.
Η κρίση, με άλλα λόγια, του ανωτάτου δικαστηρίου θα αφορά τη δυνατότητα του νόμου που ψηφίστηκε να κλείσει το «παράθυρο» από το οποίο επιχειρεί το καταδικασμένο πρώην στέλεχος της Χ.Α. να εισέλθει και πάλι στο Κοινοβούλιο. Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται να έχει ληφθεί έως τις 5 Μαΐου, ημερομηνία καταληκτική για την απόφαση που θα λάβει το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου για όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα υποβάλουν αίτημα για να μετάσχουν στις εκλογές, ενώ οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβληθούν –κατά τον νόμο– έως τις 2 Μαΐου. Στον δικαστικό σχηματισμό, που θα κρίνει για την απαγόρευση ή μη της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, ηγείται ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος, έμπειρος δικαστικός λειτουργός, ενώ σε αυτό θα λάβουν μέρος συνολικά πέντε ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.
Το κόμμα ΕΑΝ
Και κάτι που έχει τη σημασία του. Ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος είχε υποβάλει πριν από λίγους μήνες αίτηση στον Αρειο Πάγο και είχε ιδρύσει κόμμα με την επωνυμία ΕΑΝ. Πριν από περίπου είκοσι ημέρες προσήλθε στο ανώτατο δικαστήριο και υπέβαλε αίτημα αναστολής λειτουργίας του κόμματός του, ενώ στη συνέχεια έκανε γνωστή την πρόθεσή του να ηγηθεί του κομματικού σχηματισμού του Ηλία Κασιδιάρη.
Και δύο λόγια για τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο. Υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη ως εισαγγελικός λειτουργός πάνω από 40 χρόνια, σε νευραλγικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας. Διατέλεσε, για παράδειγμα, προϊστάμενος στην Εισαγγελία της Αθήνας, ενώ ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε την ευθύνη για θέματα αθλητικής βίας. Ανήκει σε γνωστή νομική οικογένεια, ενώ ένα από τα αδέλφια του, ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια είχε προεπιλεγεί για την προεδρία του Αρείου Πάγου, όταν τελικώς επελέγη η σημερινή πρόεδρος Μαρία Γεωργίου.
Πηγή: kathimerini