Η «Λευκή Βίβλος», που ορίζει τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού φορέα για το αγγλικό ποδόσφαιρο, δόθηκε τελικά σήμερα (23/2) στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο νέος φορέας θα ελέγχει την οικονομική κατάσταση των συλλόγων της Γηραιάς Αλβιόνας μέχρι τη National League, την πέμπτη κατηγορίας της χώρας, με πρωταρχικό στόχο να επαναφέρει τους φιλάθλους στο επίκεντρο του παιχνιδιού.
Οι σύλλογοι θα πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι διαθέτουν ένα σταθερό οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί για να μπορούν να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Εκτός από τους αυστηρούς οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κανόνες, ο νέος ρυθμιστικός φορέας θα φροντίσει για τη θέσπιση αυστηρότερων τεστ «εισόδου» για τους νέους ιδιοκτήτες και τα διευθυντικά στελέχη των συλλόγων της Premier League, ενώ θα ορίσει και ρήτρα κατά της ευρωπαϊκής Super League.
Ουσιαστικά, θέλει να αποτρέψει τους συλλόγους από το «να συμμετάσχουν σε νέες κλειστές αυτονομιστικές διοργανώσεις που βλάπτουν το εθνικό παιχνίδι, όπως είναι η ευρωπαϊκή Super League».
Αυτός ο νέος ρυθμιστικός φορέας θα έχει σαφώς ένα κόστος, το οποίο θα πρέπει να επιβαρύνει τις εταιρείες. Σύμφωνα με όσα μπορεί να διαβάσει κάποιος στο έγγραφο που δημοσίευσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το μεγαλύτερο βάρος της λειτουργίας του θα πρέπει να σηκώσουν οι κορυφαίοι σύλλογοι της Premier League, αναλογικά.
Στην ενότητα που είναι αφιερωμένη στη χρηματοδότηση του ιδρύματος, αναφέρεται ότι «για να επιτύχει τους στόχους της, η ρυθμιστική αρχή θα χρειαστεί να διαθέτει επαρκείς πόρους και να προσφέρει καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Το μοντέλο χρηματοδότησής της θα πρέπει να το λαμβάνει υπόψη αυτό και θα πρέπει επίσης να είναι επαρκές για την αποτελεσματική, προσαρμοστική ρύθμιση στον κίνδυνο αλλαγής και δίκαιο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».
«Η κυβέρνηση», συνεχίζει το έγγραφο, «πιστεύει ότι το κόστος της ρύθμισης πρέπει να καλυφθεί από την βιομηχανία. Το ποδόσφαιρο είναι μια πλούσια βιομηχανία και το πιθανό κόστος της ρύθμισης θα αντιπροσώπευε μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνολικού ετήσιου τζίρου του (5,7 δισεκατομμύρια λίρες το 2020-21).
Η ποδοσφαιρική βιομηχανία θα επωφεληθεί επίσης από τη ρύθμιση, που θα έκανε τους συλλόγους της πιο ανθεκτικούς κι έτσι θα προστατεύσει την εμπορική αξία του προϊόντος της».
Και το έγγραφο για τη χρηματοδότηση καταλήγει: «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εισπραχθέντες φόροι πρέπει να είναι ανάλογοι με τα μέσα συνολικά έσοδα. Ακριβώς όπως η Premier League διανέμει πόρους κατά μήκος της πυραμίδας του ποδοσφαίρου, οι πλουσιότεροι σύλλογοι θα πρέπει να επιδοτούν κανονιστικές ρυθμίσεις για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ενδεικτικά, με βάση τον κύκλο εργασιών 2020-21, οι έξι πλουσιότεροι σύλλογοι θα κάλυπταν περίπου το 50% του συνολικού κόστους ρύθμισης και οι 20 σύλλογοι της Premier League περίπου το 80%».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, ακόμη και οι μικρότερες ρυθμιστικές αρχές απαιτούν ετήσιους προϋπολογισμούς που υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια λίρες. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να αναλογούν στις έξι κορυφαίες ομάδες ανά κύκλο εργασιών, οι οποίες, λαμβάνοντας υπόψη την αγωνιστική περίοδο 2020-21, είναι: Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Τότεναμ και Άρσεναλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ