Συρρίκνωση των φυσικών καταστημάτων εξαιτίας των e-shops βλέπουν οι μεσίτες – Πώς επηρεάζονται οι αξίες των ακινήτων
Ο ήχος του θυροτηλεφώνου, το πακέτο έξω από την είσοδο της οικίας και προπάντων η… γλυκιά αναμονή της παραλαβής από την εταιρεία courier των προϊόντων που είχαν επιλέξει, αποτέλεσαν, κατά την περίοδο του κορωνοϊού, μια νέα και διαφορετική επαφή -με την αιφνιδιαστικά τότε απολεσθείσα- αγοραστική πραγματικότητα, για πολλούς Θεσσαλονικείς καταναλωτές.
Ήταν η απόκτηση μιας καταναλωτικής συνήθειας που ακόμη και σε νοικοκυριά που δεν υπήρχε πριν τον κορωνοϊό, άρχισε να εμπεδώνεται και να γίνεται, σταδιακά, δεδομένη.
Πλέον οι ηλεκτρονικές αγορές κερδίζουν συνεχώς έδαφος, με αποτέλεσμα τα φυσικά καταστήματα να χάνουν την πρωτοκαθεδρία τους. Η βολική, άνετη και ανέπαφη φύση των διαδικτυακών αγορών, από επιτραπέζιο υπολογιστή, tablet ή smartphone, ήρθε, όπως όλα δείχνουν, για να μείνει.
Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, πανελλαδικά, ο τζίρος από ηλεκτρονικές παραγγελίες στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10 άτομα άγγιξε τα 20,5 δισ. ευρώ.
Αυξάνεται ο αριθμός των ξενοίκιαστων καταστημάτων
Και μπορεί για όσες επιχειρήσεις διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα τα χαμόγελα να περισσεύουν, ωστόσο η εικόνα των ξενοίκιαστων καταστημάτων ακόμη και στις πλέον εμπορικές και δημοφιλείς οδούς μόνο προβληματισμό δημιουργεί. Κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συναντάς το τελευταίο διάστημα ξενοίκιαστα καταστήματα στην Τσιμισκή, η οποία την ίδια ώρα συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές, αλλά και στη Μητροπόλεως, καθώς και σε κάθετες προς αυτές, πολυσύχναστες, οδούς.
Όπως λένε μεσίτες που γνωρίζουν καλά το κομμάτι του retail της πόλης, «οι καταναλωτές πλέον θέλουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα των φυσικών καταστημάτων, αλλά και των διαδικτυακών αγορών. Αυτή η στροφή από τα φυσικά καταστήματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχει επηρεάσει την αγορά καταστημάτων, στρέφοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών και των μισθωτών σχεδόν αποκλειστικά σε προνομιακές τοποθεσίες».
Δεν είναι τυχαίο πως κάποιοι μικροί επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη επιλέγουν να κάνουν το ξεκίνημα τους με ένα μικρό φυσικό κατάστημα, σε κάποιον εμπορικό δημοφιλή δρόμο στην καρδιά της πόλης, επενδύοντας ωστόσο σημαντικά ποσά για την μεγέθυνση των ηλεκτρονικών καταστημάτων τους.
Υπάρχουν, δε, άλλες περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρηματιών του λιανεμπορίου, που δραστηριοποιούνται σε άκρως εμπορικούς δρόμους στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι όταν κατά την περίοδο του κορωνοϊού βρέθηκαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας αποφάσισαν, σχεδόν «αναγκαστικά» να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με αποτέλεσμα όχι μόνον να κρατηθούν στη ζωή, αλλά σήμερα να πραγματοποιούν και σημαντικούς τζίρους.
Στις περιπτώσεις των πολυεθνικών, οι οποίες πολύ δύσκολα μπαίνουν στην διαδικασία συρρίκνωσης ακόμη και αν τα μεγέθη τους σε συγκεκριμένα φυσικά καταστήματα, είναι καθοδικά, αποφασίζουν τον περιορισμό των καταστημάτων τους μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι, διαθέτουν και άλλα καταστήματα ή η μίσθωση σε κάποιο κατάστημά τους λήγει και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κάποιο πέναλτι (πχ. καταβολή μισθωμάτων για το διάστημα μέχρι να λήξει το μισθωτήριο). Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυεθνική αλυσίδα ένδυσης, η οποία έμεινε με ένα κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ μέχρι πρότινος διάθετε δυο, όταν έληξε, πρόσφατα, το μίσθωμα του ενός καταστήματός της.
Για τις πολυεθνικές άλλωστε είναι θέμα γοήτρου να διαθέτουν μεγάλα καταστήματα σε θέσεις κλειδιά και εμπορικούς δρόμους, εικόνα που δεν φαίνεται να αλλάζει όσο και αν τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα αυξάνουν τους τζίρους τους.
Ας μην λησμονούμε άλλωστε πως μια βόλτα στην αγορά ποτέ δεν θα μπορέσει να εξομοιωθεί με το σερφάρισμα σε διαδικτυακά καταστήματα και επιπροσθέτως όλες οι ηλικιακές ομάδες που αποτελούν το καταναλωτικό κοινό δεν είναι εξοικειωμένες με τα ηλεκτρονικά ψώνια.
Ο κορωνοϊός η αρχή του… τέλους
«Λίγοι διέβλεψαν από την αρχή του κορωνοϊού πως σταδιακά θα χάνεται η αξία των φυσικών καταστημάτων και θα μεταφέρεται στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Σταδιακά θα χάνεται η αξία του ακινήτου ακόμη και αν αυτό βρίσκεται σε κεντρικές εμπορικές οδούς, σίγουρα, βέβαια, με μικρότερες ταχύτητες έναντι καταστημάτων που βρίσκονται σε λιγότερο εμπορικούς δρόμους» σχολιάζει, o μεσίτης, συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο «τα φυσικά καταστήματα θα αποτελούν τη …βιτρίνα, με τους τζίρους, ωστόσο, να πραγματοποιούνται στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Σταδιακά θα μειώνονται οι τιμές μίσθωσης στα φυσικά καταστήματα, ενώ οι τζίροι των ηλεκτρονικών πωλήσεων θα αυξάνονται συνεχώς. Δεν είναι τυχαίο πως η γιγάντωση του ηλεκτρονικού εμπορίου ενισχύει και τη ζήτηση για logistics, με συνέπεια, να περιορίζονται οι διαθέσιμοι χώροι. Την ίδια ώρα αυξάνεται η κινητικότητα για την κατασκευή μεγάλων αποθηκευτικών χωρών».
Μεταβατική περίοδος
Για περίοδο μετάβασης, κάνει λόγο, o Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate υπογραμμίζοντας πως το ηλεκτρονικό εμπόριο ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Όπως αναφέρει οι μεγάλοι παίκτες του retail μπορεί να περιορίσουν τον αριθμό των καταστημάτων ή των τ.μ., αλλάζοντας κατάστημα αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις (π.χ. λήξη συμβολαίου), ωστόσο δεν πρόκειται να φύγουν από κεντρικά σημεία, στα οποία είναι τοποθετημένοι.
Στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει ένας νέος επιχειρηματίας ο κ. Καραπιπέρης απαντά πως είναι «προτιμότερο να διαθέσει ένα καλό χρηματικό ποσό για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος που θα του επιτρέψει να πετύχει μια σημαντική διείσδυση στο καταναλωτικό κοινό, παρά να διαθέσει τα χρήματά του σε φυσικό κατάστημα».
Πηγή: voria